Prezentace Francie v zeměpisných a cestovatelských časopisech vydávaných v České republice - Pokorná, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je podat ucelený obraz o prezentaci Francie v cestovatelských a zeměpisných časopisech vydávaných v České republice. První část práce je zaměřená na teoretické definování cestovního ruchu a turismu obecně, dále potom na Francii jako turistickou destinaci a data o cestovním ruchu této země. Popis Francie metropolitní i zámořské je následován definováním mediálního systému, do nějž spadají periodika s cestovatelskou a zeměpisnou tématikou. Teoretická část práce je zakončena popisem jednotlivých konkrétních periodik a mediálními daty týkajícími se námi sledované problematiky. Na část teoretickou navazuje část praktická, která je kompletně zaměřená na analýzu korpusu článků s tematikou Francie, jejich roztřídění do ucelených tematických celků a zhodnocení informací předkládaných čtenáři prostřednictvím těchto článků. Výčet předkládaných informací je doplněn o poznatky a zjištění o stylu a neutralitě studovaných textů, o doprovodném fotografickém materiálu i o informacích, které čtenář v článcích nenalezne a důvody, proč tomu tak je. Práce obsahuje i popis metodologie tvorby dané práce, závěr shrnující zjištěné poznatky a obrazové přílohy doplňující předkládané informace.
Presentation of France in geographic and travel magazines published in Czech Republic
Keywords: Francouzská republika; Francie; metropolitní Francie; zámořská území Francie; cestovatelské a zeměpisné časopisy; analýza prezentace Francie; cestovatelské časopisy vydávané v České republice; mediální systém České republiky; metropolitní Francie; zámořská území Francie; čtenář; periodický tisk; cestovní ruch; turismus; historie; sport; gastronomie; turistické destinace; příroda; architektura; tradice; kultura; cestování; French Republic; France; metropolitan France; overseas territories of France; geographic and travel magazines; analysis of the presentation of France; travel magazines published in the Czech Republic; media system in the Czech Republic; metropolitan France; overseas territories of France; reader; periodical press; tourism; history; sport; gastronomy; tourist destinations; nature; architecture; traditions; culture; traveling