Aktuelle Migrationspolitik in Österreich - Čermáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá aktuální migrační politikou Rakouska a klade si za cíl vytvoření celkové představy o rakouské přistěhovalecké politice v posledních dvaceti letech. V úvodu práce budou formulovány cíle a teze, které budou blíže rozvedeny v hlavní části práce. Hlavní část bude jak teoretická i praktická. Jednotlivé kapitoly budou věnovány fenoménu migrace, dějinám rakouské migrace ve 20. století, zákonům a předpisům, podle nichž se migrace řídí, problematice udělování státního občanství, integraci cizinců na rakouském území a postavě bývalého rakouského politika Jörga Haidera. Praktickou část bude tvořit dotazník, který bude sledovat vztah vybrané malé skupinky Rakušanů k cizincům. Výsledky pak mohou sloužit jako východisko k dalším sociologickým výzkumům. V závěru práce budou veškeré poznatky shrnuty.
Actual Migration Policy in Austria
Aktuální migrační politika v Rakousku
Keywords: migrační politika; Rakousko; státní občanství; integrace; cizinci; migration policy; history of migration; Austria; integration; xenophobic tendencies