Analýza genů podmiňujících zbarvení velkého münsterlandského ohaře - Fryšová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce bylo získat dostatečný počet vzorků DNA od jedinců plemene velký münsterlandský ohař a provést u nich genotypizaci nově popsané mutace c.555>G v exonu 2 genu TYRP1. V případě výskytu této mutace u námi zkoumaného plemene bylo dalším cílem práce navrhnout chovatelská opatření, která by šíření této nežádoucí mutace omezila. V úvodu literárního přehledu je propracováno plemeno velký müsterlandský ohař, jeho historie, vznik plemene, standard s důrazem na povolená zbarvení a současný chov velkého müsterlandského ohaře v ČR. V práci jsou dále popisována jednotlivá genetická založení zbarvení a jsou zde vysvětleny principy metod, které byly ve vlastní práci použity. Ve vlastní práci byla provedena genotypizace na mutaci v exonu 2 genu TYRP1 pomocí metod polymerázové řetězové reakce a sekvenování. Tato mutace nebyla prokázána ani u jednoho ze 113 testovaných jedinců velkého müsterlandského ohaře. Bylo také využito dostupných výsledků komerčních testů již dříve popsaných mutací v genu TYRP1, na základě kterých byly propracovány připařovací plány jako pomůcka chovatelům, aby nedocházelo v populaci plemene ke zvyšování počtu recesivních homozygotů s nežádoucí hnědou barvou srsti nebo heterozygotů, kteří zmutovanou alelu přenášejí.
Analysis of the genes responsible for the coloring of the Great Munsterlander
Keywords: zbarvení; gen; TYRP1; velký münsterlandský ohař; coloring; gene; TYRP1; Great Munsterlander