Hygienické parametry syrového kravského mléka ve vztahu k použité dezinfekci mléčné žlázy. - Pešlová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce bylo porovnání hygienické jakosti syrového kravského mléka, vyjádřené hodnotami celkového počtu mikroorganismů (CPM) a počtu somatických buněk (PSB) ve čtyřech chovech dojnic používajících pouze postdipping (3 chovy) ve srovnání s chovem používajícím predipping i postdipping. Chovy se od sebe dále lišily technologií ustájení a dojení, použitím pastvy a velikostí stáda. V průběhu dvouletého období (2006 až 2007) byly zjištěny u chovu používajícím predipping i postdipping výrazně nižší průměrné hodnoty CPM (9,46.103.ml-1) v porovnání s chovy používajícími pouze postdipping (15,97.103.ml-1), přičemž rozdíl byl statisticky významný(P = 0,007) na hladině významnosti P < 0,05. Rovněž v ukazateli PSB byly zjištěny nižší průměrné hodnoty u chovu používajícím predipping i postdipping (293,47.103.ml-1) v porovnání s chovy používajícími pouze postdipping (312,06.103.ml-1), přičemž rozdíl byl rovněž statisticky významný (P = 0,01) na hladině významnosti P < 0,05.
Hygienic parametres of raw cow´s milk in relation to used disinfection of mammary gland.
Keywords: Mléko; dezinfekce mléčné žlázy; predipping; postdipping; celkový počet mikroorganismů; počet somatických buněk.; Milk; disinfection milk gland; predipping; postdipping; the total bacterial count; the somatic cells count.