Výskyt střevního prvoka, Dientamoeba fragilis, u primátů v zajetí - Koutenská, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem této práce bylo shrnout všechny dostupné informace o výskytu střevního prvoka Dientamoeba fragilis u primátů v zajetí. Dílčím cílem bylo popsat všechny dostupné informace o biologii D. fragilis, např. o jeho životním cyklu, hostitelské specifitě, genetické diverzitě a roli D. fragilis ve střevním mikrobiomu. Dále jsem se věnovala problematice diagnostiky D. fragilis, která byla donedávna poměrně obtížná, a shrnula jsem dostupné diagnostické molekulární přístupy a jejich výhody
The occurrence of intestinal protist Dientamoeba fragilis in captive primates
Keywords: Dientamoeba; prvok; diagnostika; primáti; Dientamoeba; protist; diagnostics; primates