Bylo nebylo aneb pohádkové motivy v Zaklínači - Hradecká, Simona (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá fantasy cyklem Zaklínač, jehož autorem je polský spisovatel Andrzej Sapkowski. Práce poukazuje na pohádkové motivy, kterými se Andrzej Sapkowski inspiroval u světově známých spisovatelů, jako byli bratři Grimmové, Hans Christian Andersen či Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Motivy, jimiž se Sapkowski u spisovatelů inspiroval, jsou zobrazeny především v povídkové části cyklu. Práce se zaměřuje jak na povídky, ve kterých jsou jednotlivé pohádkové motivy velmi patrné, tak i na ty, kde motivy spatřujeme jen okrajově. Jako výchozí materiál, ze kterého bakalářská práce čerpá, jsou použity klasické pohádky, povídky Andrzeje Sapkowského a odborné publikace definující žánr fantasy a pohádky. Oběma literárním žánrům je věnována první část práce, kde je nastíněna jejich obecná charakteristika. Bakalářská práce slouží jako základní obraz pohádkových motivů v Zaklínači, kterými se Andrzej Sapkowski inspiroval v klasických pohádkách a zakomponoval je do konkrétních příběhů.
Once Upon a Time, or, Fairy-tale motives in The Witcher
Keywords: pohádka; fantasy; fikční svět; pohádkové motivy; Andrzej Sapkowski; Zaklínač; bratři Grimmové; Hans Christian Andersen; fairy tale; fantasy; fictional world; fairy tale motives; Andrzej Sapkowski; The Witcher; brothers Grimm; Hans Christian Andersen