Finanční analýza podniku - Zobalová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním předmětem této bakalářské práce je analýza finanční situace vybraného podniku, kterým se stal Deichmann s. r. o. Česká republika. Pro vyhodnocení finanční situace byly využity vybrané metody finanční analýzy jako horizontální analýza, vertikální analýza, analýza poměrových ukazatelů a rozdílových ukazatelů. Dále byl proveden Du pontův rozklad rentability vlastního kapitálu a pro určení finanční situace byly využity vybrané bankrotní a bonitní modely. Metody byly aplikovány na data z veřejně dostupných účetních výkazů společnosti, jež jsou přístupné na webových stránkách veřejného rejstříku a sbírky listin. Výsledky jednotlivých ukazatelů byly porovnávány v čase, a to za období od roku 2015 do roku 2019. Pro prostorové srovnání posloužili konkurenti společnosti z České republiky, kteří se řadí do skupiny CZ-NACE 4772. Při samotné finanční analýze bylo zjištěno, že společnost má poměrně dobrou a stabilní finanční situaci a do budoucna není ohrožena finančními problémy. Bylo jí doporučeno využití cizích zdrojů z důvodů snížení vysokých nákladů na kapitál. Pomocí těchto zdrojů by se průměrné náklady snížily a společnost by tím generovala vyšší zisk. Došlo by k vytváření daňových štítů, které jsou daňově uznatelné, docházelo by ke snížení daňového základu a snížení korporátní daně.
Financial Analysis of a Company
Keywords: finanční analýza; dílčí ukazatele; agregovaný ukazatel; odvětvové srovnání; neefektivnost; financial analysis; sub-indicators; aggregated indicator; sectoral comparison; inefficiencies