Měření a vyhodnocení produkce emisních plynů ve vybraném provozu s chovem skotu. - Kašík, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2012)
,,Měření a vyhodnocení produkce emisních plynů ve vybraném provozu s chovem skotu??. Tato bakalářská práce se zabývá znečištěním životního prostředí, zejména živočišnou výrobou v zemědělství. Vlastní práce je založena na stanovení emisních plynů NH3, CO2, NH4, NO2 a vodní páry ve stáji s dojným skotem červenoholštýnského plemena v ZD Krásná Hora nad Vltavou a.s. Tato práce se zabývá též amoniakem v zemědělství, skleníkovými plyny a metodami, kterými určujeme jejich koncentrace. Průměrné hodnoty koncentrací daných plynů byly následující: CO2 = 1 188,73 mg.m-3 ; vodní páry = 8 181,29 mg.m - 3; N2O = 0,535 mg.m-3; NH3 = 1,14 mg.m-3; CH4 = 4,81 mg.m-3. Celkové průměrné množství všech naměřených koncentrací je 9376,45 mg.m-3.
Measurement and evaluation of emission gas production in selected cattle operation.
Keywords: životní prostředí; emise; amoniak; skleníkové plyny; mikroklima ve stájích; environment; emissions; ammonia; greenhouse gases; the microclimate in stables