Vývoj a působení teroristických skupin s ohledem na situaci po roce 2001 - Liška, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2016)
Terorismus je velice složitý a neustále se vyvíjející fenomén, který lze chápat jako cílevědomé použití organizovaného násilí proti nezúčastněným osobám za účelem dosažení politických, kriminálních nebo jiných cílů. Boj proti němu je velice složitý, avšak nezbytný. V současné době si mnozí lidé s tímto termínem spojují především islámské náboženství. Extrémním chápáním svaté knihy Koránu ospravedlňují islámští radikálové provedené teroristické útoky a prohlašují se za svaté bojovníky za svobodu. Minulá léta však ukázala, že se terorismus rozšířil po celém světě, a nyní s masovou migrací představuje jednu z největších hrozeb pro dnešní společnost. Stejně rychle, jako se vyvíjí naše společnost, vyvíjí se i terorismus, který se pyšní čím dál tím větší oblibou sponzorů různého druhu s různými zájmy, kteří svou nemalou finanční podporou umožňují teroristickým skupinám páchat čím dál tím více sofistikovanější a ničivější útoky. Z pohledu České republiky lze říci, že náš stát je naštěstí možné považovat, na rozdíl od jiných členských států EU, za relativně bezpečný. Je však nutné brát na vědomí účast ČR v mezinárodních protiteroristických operacích, které bezesporu staví ČR do možného cíle případného teroristického útoku. Účast v těchto misích je však nutná. V současné době největší teroristická skupina Islámský stát zařadila ke konci roku 2015 ČR do svého seznamu "křižácké koalice", na kterém jsou uvedeni všichni nepřátelé tohoto "pseudostátu". Tuto skutečnost jistě není možné s přihlédnutím k událostem posledních měsíců jakkoli podceňovat.Teoretická část diplomové práce na téma Vývoj a působení teroristických skupin s ohledem na situaci po roce 2001 se věnuje především problematice islamistických teroristických skupin. V úvodu práce jsou objasněny stěžejní pojmy dané problematiky jako terorismus, islám, džihád, islamismus a islámský fundamentalismus. Druhá část teoretické části práce se zabývá teroristickými organizacemi. Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci byla hlavní pozornost přikládána vývoji a činnosti předních islamistických teroristických skupin, tedy Hizballáhu, Hamásu a samozřejmě Al-Káidě a Islámskému státu. Tyto vybrané teroristické organizace jsou v práci osvětleny co nejpodrobněji včetně jejich vůdců. Na tyto teroristické skupiny následně navazují další vybrané teroristické organizace, a to Gama'a Islámíjja, Palestinský islámský džihád a Tálibán. V úvodní kapitole výzkumné části diplomové práce je uvedena výzkumná otázka, která byla stanovena takto: "Jaká je hrozba teroristického útoku na území České republiky?", která přímo navazuje na cíl práce, za který bylo stanoveno: "Posouzení hrozby teroristického útoku na území České republiky v závislosti na vývoji teroristických skupin." Dále je uvedena metodika výzkumu. V následující kapitole výzkumné části s názvem "Výsledky" se čtenář seznámí s doposud největšími teroristickými útoky, které se odehrály v USA, dne 11. září 2001 a byly historickým mezníkem v dosavadních dějinách terorismu. Poslední stránky této části práce pojednávají o útocích islámských radikálů a situaci na Západě po 11. září 2001. Druhá část této kapitoly čtenáři přibližuje hrozby terorismu pro Českou republiku s akcentem na islámský terorismus. Pozornost je také věnována muslimským komunitám žijícím v ČR a EU a projevům radikálního islámu v EU. V poslední části této kapitoly jsou uvedeny rozhovory s vybranými odborníky. V závěrečné kapitole s názvem "Diskuse" je provedena analýza zjištěných dat. Na závěr práce je provedeno zodpovězení výzkumné otázky a cíle práce.
Development and operation of terorist groups with regard to the situation after 2001
Keywords: Terorismus; teroristická skupina; teroristický útok; islamismus; Terrorism; terrorist group; terrorist attack; Islamism