Vliv fyzioterapie na dysfunkce pánevního dna - Pokorná, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou dysfunkcí pánevního dna a jejich ovlivněním pomocí fyzioterapeutické intervence. Dysfunkce pánevního dna jsou velmi široká řada obtíží, které mohou ženu provázet buď celý život, nebo se objeví v souvislosti s jejím životním cyklem. Ať už se jedná o bolestivou menstruaci či pohlavní styk, močovou inkontinenci a jiné obtíže, pokaždé mají tyto dysfunkce velký vliv na kvalitu života ženy. Jedná se též o velmi multifaktoriální problematiku, proto je zapotřebí komplexní terapie. Musíme vždy myslet na individualitu pacientky, stav jejího těla a hlavně mysli. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části je popsána anatomie a kineziologie pánevní oblasti, dále vertebroviscerální vztahy, vybrané dysfunkce pánevního dna, typické funkční poruchy na pohybovém aparátu a aktuální fyzioterapeutické metody. Praktická část je věnována vlastnímu výzkumu, kterého se zúčastnilo sedm pacientek, na nichž byl testován účinek terapie pohybového aparátu a její vliv na zmíněné dysfunkce. U každé pacientky byl proveden vstupní kineziologický rozbor, který ukázal její aktuální problémy a stav pohybového aparátu. Nalezené funkční poruchy byly zaznamenány do tabulek z důvodu lepšího zhodnocení počátečního a konečného stavu pacientky. Na pacientkách byla prováděna zejména manuální terapie, edukace správného dýchání a korigovaného stoje. Každá pacientka byla zacvičena a na doma dostala manuál se sestavou cviků, při nichž dochází k aktivaci svalů pánevního dna. Cílem práce je shrnutí problematiky, popsání různých fyzioterapeutických metod a jejich vliv na dysfunkce pánevního dna. Práce může sloužit pro edukaci odborné i laické veřejnosti o možnostech fyzioterapie pánevního dna, která je v dnešní době sice velmi žádaná, nicméně ne tak rozšířená jako ostatní fyzioterapeutické postupy u dalších onemocnění.
Effect of Physiotherapy on Pelvic Floor Dysfunction
Keywords: Dysfunkce; pánevní dno; fyzioterapie; vliv fyzioterapie; Dysfunction; pelvic floor; physiotherapy; effect of physiotherapy