Kronika o Štilfrídovi a Kronika o Bruncvíkovi - srovnání rytířské povídky a knížky lidového čtení - Truhlářová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zaměří na srovnání staročeské rytířské povídky a raně novověké knížky lidového čtení Kroniky o Štilfrídovi a Kroniky o Bruncvíkovi, a to především na odlišnosti obou textů. Narativy byly v české literatuře opakovaně zpracovávány v různých časových obdobích v textech různých žánrů: od alegorické rytířské povídky z konce 14. století přes raně novověkou zábavnou knížku lidového čtení až např. po folklórní pohádku 19. století. Východiskem práce bude tedy představení interpretačních pokusů zaměřených na filiaci rukopisných a tištěných vydání obou narativů (studie Jaroslava Kolára), kompozici díla (studie Hany Mirvaldové-Šmahelové) a alegorické zobrazení (studie Jaroslava Kolára). Těžištěm pak bude analýza rukopisných vydání z přelomu 14. a 15. století a tištěného vydání z 18. století a jejich vzájemné srovnání.
Kronika o Štilfrídovi and Kronika o Bruncvíkovi - Comparing knightly story and the book of native reading
Keywords: Kronika o Štilfrídovi; Kronika o Bruncvíkovi; rytířská povídka; knížky lidového čtení; Štilfríd; Bruncvík; Astronomus; Filozofus; Neomenia; Olibrius; Afrika; Europa; literární recepce; středověký čtenáře; raně novověký čtenář; Chronicles of "Štifríd"; Chronicles of "Bruncvík"; knight's short story; modern funny book of folk reading; Štilfríd; Bruncvík; Astronomus; Filozofus; Neomenia; Olibrius; Afrika; Europa; literary reception; medieaval reader; modern times reader