Hnízdní populace hohola severního (Bucephala clangula) na vybraných rybničních soustavách - Sklářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této studie byl monitoring výskytu hohola severního (Bucephala clangula) v hnízdním období na vybraných rybničních soustavách se zaměřením na zjištění prokázaných hnízdění. Výzkum probíhal na Nadějské rybniční soustavě a Pratérských rybnících v období od 22. 3. 2013 16. 8. 2013 metodou hladinového sčítání a přímého vyhledávání hnízd. Nadějská rybniční soustava se nachází přibližně 15 km severně od Třeboně mezi obcemi Klec a Frahelž a vytváří ji 16 různě velkých rybníků. Práterské rybníky tvoří soustavu celkem 9 rybníků a leží přibližně 1 km jižně od Třeboně. Sčítány byly i ostatní druhy vodních ptáků sledovaných na vodní hladině. Hohol severní se v roce 2013 vyskytoval na obou rybničních soustavách pouze v jarních měsících a hnízdění tohoto druhu nebylo prokázáno. Na Nadějské rybniční soustavě byl nejvíce sledovaným druhem potápka roháč (Podiceps cristatus) a na Práterských rybnících polák velký (Aythya ferina).
Nesting populations of Common Goldeneye (Bucephala clangula) at selected pond systems
Keywords: hohol severní; Nadějská rybniční soustava; Práterské rybníky; hnízdění; The Common Goldeneye; the Naděje fishpond system; The Prátr fishpond system; nesting