"Zdravím Vás příteli alias Panerado". Vladimír Holub v osobní korespondenci a kulturním kontextu 20. století. - Trepková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná práce se soustředí na osobnost Vladimíra Holuba (1912-1995), jihočeského umělce a neprávem opomíjeného solitéra, jenž svým vkladem do českého moderního umění patří k významným, leč dosud málo zmapovaným kapitolám české kulturní historie. Vladimír Holub je spojován především se surrealismem. Vedle jeho výtvarného díla a sochařské činnosti je pozoruhodná i jeho bohatá korespondence, kterou vedl s mnoha osobnostmi domácího i světového výtvarného umění a literatury. Právě na tuto korespondenci, jež je z velké většiny uložena v PNP, bude zaměřena předkládaná práce. Ta se pokusí přiblížit Holubův život na základě několika kapitol, které byly zvoleny jako klíčové pro bližší pochopení jeho svérázné osobnosti. V úvodu práce je autorkou zachycen podrobný Holubův životopis, následovat bude historická studie vývoje v českých zemích ve 20. století, kterou doplní konkrétní vývoj událostí v Jindřichově Hradci, místu, kde se Vladimír Holub narodil a prožil většinu svého života. Dále práce přináší vzájemnou korespondenci s Jindřichem Chalupeckým, věnující se především umění a osobě Marcela Duchampa. Následovat bude korespondence s přáteli, kteří jsou jmen rozličného významu. Práce přináší tvrzení, že i přes nepřízeň osudu, danou dobou jeho působení, se Vladimír Holub snažil zachovat si uměleckou a myšlenkovou identitu, jejíž analýzu autorka práce dokládá.
"My dear friend alias Panerado". Vladimír Holub in the personal Corrrespondence and cultural Context of 20th Century.
Keywords: Vladimír Holub; jihočeský umělec; solitér; surrealismus; korespondence; Vladimír Holub; South Bohemian artist; solitaire; Surrealism; correspondence