Pozitivní aspekty romské identity - Grachová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá pohledy na romskou komunitu, jejími pozitivy a stigmatizací Romů. Teoretická část vymezuje základní pojmy, věnuje se etnickým menšinám, historii Romů. Dále se zde pojednává o romské kultuře a tradicích, nezaměstnanosti a stereotypech a předsudcích, které mají lidé neromské národnosti o Romech. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum, který je zpracován dotazníkovým šetřením. Cílovou skupinou jsou lidé romského etnika od 15 let různých věkových kategorií a stupňů vzdělání z Českokrumlovska, Českobudějovicka a z okolí Plzně. Cílem práce je zjištění vnímání romské komunity Romy a zmapování, zda Romové sami vnímají pozitiva své vlastní kultury. Často se totiž setkáváme s tím, že se Romové setkávají s předsudky ze strany majoritní společnosti, s nimi se identifikují, a důsledkem je, že se za svou kulturu stydí. Je proto důležité zkoumat, zda ve své kultuře vnímají pozitiva, a ty pak je důležité dále rozvíjet. Kvantitativní šetření probíhalo formou dotazníkového šetření, kdy dotazníky byly rozeslány online prostřednictvím sociálních sítí. Pokud to bylo možné a pandemická opatření to povolila, byly dotazníky rozdány v papírové podobě. Výsledky šetření poukazují, že vnímání romské komunity nezávisí na věku, ale na dosaženém stupni vzdělání, kdy pozitivněji vnímají romskou komunitu lidé s vyšším dosaženým stupněm vzdělání. Výsledky mohou být použity jako podklady k práci s předsudky a budování pozitivního vztahu s romskou komunitou a dále mohou být použity pro přednášky o romské kultuře.
Positive Aspect of Roma Identity
Keywords: Romská komunita; romské tradice; romipen; stigmatizace národnostní menšina; předsudky; Romové; Roma community; Roma traditions; romipen; stigmatization; ethnic minority; prejudices; Roma