Vliv oxidativního stresu na antioxidační enzymy u Drosophila melanogaster. - Szakosová, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Oxidační stres odráží nerovnováhu mezi reaktivními kyslíkovými radikály a antioxidační obranou, což může vést k poškození buněk. Reaktivní radikály mohou interagovat s buněčnými komponenty, včetně proteinů, lipidů a nukleových kyselin. Antioxidační enzymy jsou hlavní obranou proti oxidačnímu stresu a skládá se ze dvou nejdůležitějších enzymů, katalázy a superoxiddismutázy. V této práci jsem studovala vliv oxidačního stresu na aktivitu antioxidačních enzymů u Drosophila melanogaster a Locusta migratoria, po expozici herbicidu parakvatu.
Effect of oxidative stress on antioxidant enzymes in Drosophila melanogaster.
Keywords: oxidační stres; antioxidační enzymy; superoxiddismutáza; kataláza; parakvat; reaktivní radikály; Drosophila melanogaster; Locusta migratoria; oxidative stress; antioxidant enzymes; superoxide dismutase; catalase; paraquat; reactive radicals; Drosophila melanogaster; Locusta migratoria