Význam Kimberleyského procesu pro obchod s diamanty - Pražáková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem této bakalářské práce je analýza toho, jak velký význam měl vznik Kimberleyského procesu v problematice konfliktních diamantů. Zda se daří plnit účel, pro který byl založen, tj. zamezit zneužívání mezinárodního obchodu s diamanty pro financování povstaleckých a teroristických aktivit. Teoretická část práce je zaměřena na celkový pohled obchodování s diamanty, je zde popsána problematika konfliktních diamantů a jejich úloha při financování povstaleckých aktivit a následný vznik Kimberleyského procesu, jeho hlavní cíl a systém fungování. Praktická část se věnuje současné situaci v obchodu s diamanty. Na toto téma je nahlédnuto z pohledu oficiálních zdrojů, jako jsou například webové stránky Kimberleyského procesu, informace zde nalezené budou dokazovány pomocí dat Světové banky. Dále bude na toto téma nahlédnuto z pozice neoficiálních zdrojů, např. Člověk v tísni, tyto informace budou také dokazovány pomocí dat Světové banky a dat Transparency International. Dále je v praktické části popsáno, jak probíhá dovoz a vývoz diamantů do a z EU. Tato část obsahuje i stručnou simulaci dovozu surových diamantů do ČR.
The importance of the Kimbereys process for diamond trade
Keywords: konfliktní diamanty; surové diamanty; mezinárodní obchod; conflict diamonds; rough diamonds; international trade