Vliv retardace hlíz brambor na výskyt skládkových chorob - Klička, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2008)
Byl zjišťován vliv retardace přípravkem na bázi CIPC aplikovaným zmlžovačem a výskytem skladovacích ztrát se zaměřením na ztráty způsobené skládkovými chorobami u brambor určených na lupínky, skladovaných při teplotě 8°C. V pokusu s odrůdami Saturna a Pirol byl u odrůdy Pirol zjištěn vyšší výskyt skládkových chorob při jedné aplikaci retardantu oproti kontrole, Saturna měla naopak vyšší výskyt skládkových chorob v kontrole. Stejné rozdíly byly zaznamenány u fyziologických ztrát vydýcháním. V druhém pokusu s odrůdami Saturna a Merlin nebyly naopak prokázány rozdíly ve výskytu skládkových chorob při dvojitém, jednom či žádném ošetření, taktéž ani ve velikosti fyziologických ztrát. Ztráty klíčením byly různé dle množství aplikací retardantu a délky skladování.
The influence retard potato tubers and occurrence storage disease
Keywords: brambory; skladovací ztráty; retardace klíčení; skládkové choroby.; potatoes; storage losses; sprout suppression; storage deseases.