Součinnost zdravotnické záchranné služby se sociálními složkami a dobrovolnickými organizacemi - Procházka, Daniel (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřená na spolupráci zdravotnické záchranné služby se sociálními složkami a dobrovolnickými organizacemi. Cílem této práce bylo zjistit, zdali zdravotnická záchranná služba spolupracuje s dobrovolnickými organizacemi a sociálními složkami. Výzkum byl postaven na rozdání a vyplnění dotazníků. Výzkumným objektem bylo 74 členů posádek zdravotnické záchranné služby a 69 dobrovolníků dobrovolnických organizací a sociálních složek z jihočeského kraje. V první části práce popisuji integrovaný záchranný systém (IZS), terminologii IZS, popisuji zde situace a případy ve kterých spolu dané složky mohou spolupracovat a jak je důležitá spolupráce mezi těmito organizacemi. Dále zde popisuji základní složky IZS a jejich úkoly. Poté jsem se zaměřil na dobrovolnictví, terminologii dobrovolnictví a dále popisuji dobrovolnické organizace a sociální složky, jaké jsou jejich hlavní cíle a úkoly. V další části bakalářské práce jsou výsledky mého výzkumu, který jsem prováděl kvantitativní metodou, do každé cílové skupiny bylo rozdáno 100 dotazníků. Od členů záchranných služeb se jich vrátilo 74 (74%) a od dobrovolnických organizací a sociálních složek 69 (69%). Výzkum a výsledky tvoří převážnou část práce, které prokazují, že zdravotnická záchranná služba spolupracuje společně s dobrovolnickými organizacemi a sociálními složkami v potřebné míře, a že je tato spolupráce kvalitní. Dále tyto výsledky potvrzují to, že dobrovolnické organizace a sociální složky mají speciální prostředky a vybavení, které zdravotnická záchranná služba nemá a bez jejichž pomoci by byla práce zdravotnické záchranné služby v některých situacích méně efektivní, nebo by nebyla vůbec možná. Dále jsou v závěru práce uvedeny návrhy pro zlepšení kvality spolupráce mezi těmito složkami.
Cooperation of rescue service with social services and voluntary organizations
Keywords: Dobrovolnictví; Dobrovolník; Integrovaný záchranný systém; Mimořádná událost; Zdravotnická záchranná služba; Volunteering; Volunteer; Integrated Rescue System; Emergency event; Emergency medical service