Postavení integrovaného žáka s lehkým postižením v žákovské skupině - Švamberková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na zjišťování postavení dítěte s lehkým postižením v kolektivu třídy na prvním stupni základní školy. Jedná se konkrétně o děti, u kterých je diagnostikována lehká mozková dysfunkce nebo specifická porucha učení. Teoretická část pojednává o charakteru třídy na prvním stupni základní školy, a to z vývojového a sociologického hlediska. Dále se zabývá problematikou poruch učení a chování, kam spadají právě žáci, o které se v mé práci zajímám, a také problematikou školské integrace. Praktická část zahrnuje vlastní šetření a zpracovává získaná data. Výzkum probíhal na základní škole Grünwaldova v Českých Budějovicích. Byl proveden pomocí sociometrické metody, monitorovacího systému, pozorování a dotazníku pro učitele. V přílohách jsou uvedeny součásti výzkumu sociometrickou metodou.
The issue of integration of students with light handicaps in s peer group a classroom.
Keywords: mladší školní věk; integrace; lehká mozkovná dysfunkce; specifické poruchy učení; třída jako sociální skupina; postavení lehce postiženého dítěte; status of a slightly handicapped pupil; slight cerebral dysfunction; specific learning disability; primary school class collective; integration