Syndrom EAN - Špatné zacházení se seniory - Hanzelová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma Sy. EAN je zpracováno za účelem zjistit, kde se můžeme nejčastěji setkat se syndromem EAN a jak postupovat v případě podezření na špatné zacházení se seniory. Hypotéza 1: S problematikou zanedbávání, opuštění, zneužívání a týrání seniorů ze strany rodiny se nejčastěji setkáváme při příjmu nemocného k první hospitalizaci z domácího prostředí. Hypotéza 2: Syndrom EAN nese následky zejména na zdravotním a psychickém stavu klienta. Provedený výzkum je ze sociologického hlediska výzkumem kvantitativním. V rámci kvantitativního výzkumu byla zvolena technika dotazníku a sekundární analýza dat. Uvedený výzkum byl anonymní a byl uskutečněn v období od 1.12. 2006 do 22.12. 2006. Pomocí dotazníků byly zjišťovány informace, které se týkaly špatného zacházení se seniory a možností, kam se obrátit v případě, že se s takovým zacházením respondenti setkají. Byly sestaveny dva dotazníky. První byl určen pečujícímu odbornému personálu a druhý seniorům ve věku 60 a více let. Provedený kvantitativní výzkum potvrdil hypotézu, že senioři jsou nejčastěji týráni a zneužívání ze strany rodiny. Nejvíce je pácháno dle respondentů násilí v kombinaci psychické, fyzické a ekonomické. 79% respondentů z řad profesionálních pečovatelů odpovědělo, že se již setkali ve své profesi s příbuznými seniora, kteří s ním špatně zacházeli. Dílčí hypotéza, že špatné zacházení zanechá následky na psychickém stavu seniora se též potvrdila. Psychické násilí se vyskytuje u seniorů nejčastěji v kombinaci s fyzickým a ekonomickým. Nemalou měrou, a to 41% v období předešlé hospitalizace nebo pobytu v zařízení a 19% v současné době při pobytu v zařízení, se senioři setkali se špatným zacházením ze strany personálu.
EAN Syndrom - Elder Abuse and Neglect
Keywords: Stáří; Ageismus; Syndrom EAN - Elder Abuse and Neglect; Rezoluce OSN č. 46/91; Evropská charta pacientů seniorů; Syndrom vyhoření (Burnout syndrom); Age; Ageismus; Syndrom EAN - Elder Abuse and Neglect; Resolution United Nations Organisation N. 46/91; European Charter of Patients - Seniors; Burnout syndrom