I.Welsh, O. Wilde: Shodné motivy v dílech autorů, jejichž vznik dělí více než století, aneb dekadence z pohledu postmodernismu. Komparace děl Obraz Doriana Graye a Postelová tajemství mistrů kuchařů - Rybáříková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Náplní této diplomové práce je literární komparace díla The Picture of Dorian Gray (1891) spisovatele Oscara Wilda a díla The Bedroom Secrets of the Master Chefs (2006) autora Irvina Welshe. Cílem této práce je tedy zdůraznit shodné i rozdílné rysy analyzovaných děl. Práce se nejprve zaměří na stručný popis života obou autorů a také literárních směrů, které v daných dobách dominovaly. Dále se bude zabývat analýzou jmenovaných knih, zdůrazní kontroverzní témata, morální stránku děl a také přítomnost nebo absenci estetických konceptů. Závěrečná část se bude věnovat komparaci Wildova a Welshova románu. Bude zaměřena především na společná témata, charakteristiku hlavních postav a na formální odlišnosti obou děl.
I. Welsh, O. Wilde: Punished Villains in The Bedroom Secrets of The Master Chefs and The Picture of Dorian Gray