Vlivy působící na hmotnost jehňat při narození - Pitrová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo sledovat a vyhodnotit vybrané vlivy působící na hmotnost jehňat při narození. Pro analýzu byla použita základní chovatelská evidence 604 jehňat obojího pohlaví plemene valaška z chovu farmy Ing. Jan Vejčík. Porodní hmotnosti byly vyhodnoceny v závislosti na pohlaví, četnosti vrhu, pořadí vrhu, otcovské linii a roku narození. Výsledky porovnání přinesly následující poznatky. Vliv otce na živou hmotnost jehňat při narození byl potvrzen F-testem na základě hladiny významnosti (p < 0,05 až 0,01) jako statisticky významný až téměř vysoce významný. Při srovnání průměrné hmotnosti jehňat při narození dle linií otců mají průkazně statisticky nejvyšší porodní hmotnost jehňata linie VALVEJ. Středně významné rozdíly byly prokázány mezi vlivy četnosti a pořadí vrhu, další v pořadí, co se významu týče, pak byl vliv roku narození jehňat. Statisticky nevýznamným byl prokázán vliv pohlaví živě narozených jehňat.
Impacts influencing weight of lambs when being born
Keywords: Valašská ovce; jehňata; bahnice; vlivy; porodní hmotnost; Wallachian sheep; lambs; ewes; influences; birth weight