Vývoj zobrazování polohopisu na našem území - Oceláková, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce popisuje vývoj zobrazování polohopisu na území České republiky. Cílem této bakalářské práce je popsat historické i současné metody znázorňování polohopisu, jejich vývoj a technologie na mapách velkých a středních měřítek. Polohopisný obsah mají zpravidla mapy velkých měřítek, zejména mapy katastrální. Kresby map, plánů a náčrtů patří k nejstarším činnostem lidstva. První mapové památky se objevují dávno před vznikem písma. Lidé si sami vymýšleli své mapy, náčrty, mapové značky, protože orientace ve svém okolí byla nezbytnou nutností.
The development of imaging planimetry in our country
Keywords: mapa; polohopis; mapování; mapové podklady; mapové značky; maps; planimetry; surveying; map bases; map symbol