Nevěra jako faktor rozvodovosti - Součková, Beáta (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá fenoménem nevěry a jejím dopadem především na manželské svazky. Cílem je podpořit tvrzení, že nevěra nemusí být podstatou partnerského problému, který narušuje vztah manželů a naplňuje rozvodové statistiky, ale je především symptomem nemocného vztahu. Práce se zároveň soustřeďuje na zjištění, jaké dopady měla psychoterapie na obnovení manželství v prezentovaných kazuistických případech a jaké podoby mohou nabývat soužití partnerů po uskutečnění psychoterapie. Teoretická část práce se věnuje vnímání nevěry širokou veřejností, postojům k věrnosti, rozlišením motivací a příčin nevěry a jejím stupňům z hlediska ohrožení vztahů. Součástí je i kapitola věnující se rozvodovosti, která s fenoménem nevěry úzce souvisí, a kapitola popisující možná řešení, která lze použít v případě ohrožení vztahu nevěrou. Praktická část je tvořena především kazuistickými případy, kde je nevěra zachycena od svého počátku až k závěrům, ke kterým prostřednictvím psychoterapie vede.
Infidelity as a divorce rate factor
Keywords: nevěra; mimomanželský vztah; partnerské soužití; partnerství; věrnost; podváděný; podvádějící; infidelity; extramarital relationship; partners life together; partnership; faithfulness (fidelity); the one being cheated on; cheating