Specifika účetnictví a financování obcí - Polák, Radek (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo zanalyzovat způsob vedení účetnictví obce a zabývat se problematikou rozpočtu jako vhodného nástroje pro zachycení příjmů a výdajů. Jako konkrétní obec byla vybrána obec Chýnov. Hodnocení proběhlo na základě hodnotících zpráv, které byly poskytnuty představiteli města. Nejdříve byla rozebrána problematika účetní reformy, která se města Chýnov významně dotýká. Následně došlo na základě hodnotících zpráv k zanalyzování příjmů a výdajů obce Chýnov. Bylo shledáno, že město Chýnov nemá v problematice financování žádné významné problémy, protože rozpočet je zpravidla vyrovnaný. Následně byla provedena statistická analýza, která se zabývala tím, zda bude rozpočet obce i do budoucna vyrovnaný. Bylo dospěno k závěru, že se dá s určitou mírou pravděpodobnosti skutečně říci, že rozpočet bude vyrovnaných i v budoucích letech. Další částí statistické analýzy byla shluková analýza, která prokázala, že i cizí příjmy (zejména dotace) mají významný vliv na financování obce. Závěrem práce tedy je, že město Chýnov je z hlediska způsobu a struktury financování bezproblémové a dokáže efektivně využívat rozpočet jako nástroj zachycující strukturu financování celého města.
Specifics of accounting and finance community
Keywords: Obec; účetnictví; financování; rozpočet; Municipality; Accounting; Finance; Budget