Predikát s podpůrným slovesem ve francouzštině a v češtině - Kottová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá verbálně-nominálními konstrukcemi, které ve funkci predikátu přijaly podobu typu tzv. kategoriální sloveso (verbe support) + jméno. Cílem práce je srovnání daných konstrukcí v češtině a ve francouzštině. Práce je rozdělena do tří stěžejních částí. První dvě části se věnují teoretickému výkladu zkoumané konstrukce především ze syntakticko-sémantického hlediska. První z nich je zaměřena na teorii českou, druhá pak podává výklad z pohledu francouzského. Třetí část je věnována vlastnímu výzkumu, který byl realizován za pomoci elektronického korpusu CORTE. Cílem výzkumu bylo odhalit výskyt paralelních nominálních konstrukcí v autentických textech právnické oblasti v obou jazycích.
Predicate containing a light verb in French and Czech
Keywords: verbálně-nominální konstrukce; kategoriální sloveso; the verbo-nominal constructions; the so-called cathegorical verb