Japonské rituální divadlo nó. - Hornová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá japonským divadlem Nó, které je nejstarší živou divadelní tradicí na světě. Práce je zaměřena na rituální aspekty divadla nó, které jsou analyzovány v kulturně-historickém kontextu. Pozornost je věnována nejrozšířenějším japonským náboženstvím, šintoismu a buddhismu, dějinnému vývoji divadla nó, jeho výrazovým prostředkům a struktuře divadelních her.
Japanese ritual theatre the Noh.
Keywords: divadlo; nó; rituál; Japonsko; buddhismus; šintoismus; theatre; Noh; ritual; Japan; Buddhism; Shinto