Kvalitativní výzkum komunikačních strategií učitelek mateřských škol používaných při práci s dětmi cizinců - Chramostová, Milena (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zaměřuje na výzkum komunikačních strategií učitelek mateřských škol pracujících s dětmi cizinců. V teoretické části se zabývá pojmem dítěte předškolního věku, zejména jeho kognitivním vývojem, vývojem řeči a komunikačních dovedností. Sleduje dítě-cizince z pohledu interkulturní psychologie a interkulturní komunikace.V metodologické části vysvětluje pojem kvalitativní výzkum a zakotvená teorie. Specifikuje zvolené metody výzkumného šetření. V praktické části zjišťuje a sumarizuje pomocí metody pozorování a rozhovoru komunikační strategie používané učitelkami.
The Qualitative Research of Communicative Strategies Used by Preschool Teachers Working with Children of Foreigners
Keywords: předškolní věk; dítě-cizinec; vývoj řeči; osvojování druhého jazyka; komunikace; komunikační strategie; preschool age; child-foreigner; speech development; acquisition of the second language; communication; communicative strategies