Italské neologismy z oblasti kosmetiky - Bielková, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem této bakalářské práce je zkoumání italských neologismů z oblasti kosmetiky v letech 1900 - 2011. Práce je rozdělena na dvě části. Část teoretická obsahuje teoretické podklady pro pochopení a časové vymezení samotného termínu neologismus, jak se italský jazyk ve 20. a 21. století neologismy obohacoval, jak jsem je vyhledala. Dále tato část uvádí definování sémantického pole kosmetiky. V části analytické jsem sestavila vlastní korpus současných textů z oblasti kosmetiky, v dostupných výkladových slovnících jsem ověřila etymologii a dataci daného lexika, určila jsem základní kategorie z hlediska způsobu tvoření slov a analyzovala jsem získané vzorky podle různých kritérií. Cílem této práce je najít neologismy z oblasti kosmetiky v současných italských textech (zejména v italských časopisech), určit jejich etymologii a podrobně je rozebrat z hlediska způsobu tvoření.
Italian neologisms in the field of cosmetics
Keywords: bakalářská; práce; neologismy; kosmetika; bachelor; work; neologisms; cosmetics