Monitoring hlukové zátěže lidských obydlí způsobené provozem farmy pro chov skotu. - Behenský, Luboš (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce monitoruje hlukovou zátěž lidských obydlí způsobenou provozem farmy pro chov skotu v obci Tajanov u Klatov. Za účelem vyhodnocení hlukové zátěže byla vybrána tři místa příjmu na hranici venkovního prostoru obydlené oblasti, která jsou rozhodující pro šíření hluku do zastavěného území. Na jednotlivých místech příjmu bylo zaznamenáno devět hodinových časových intervalů měření. Vyhodnocením naměřených hodnot byla získána ekvivalentní hladina akustického tlaku pro denní a noční referenční časové intervaly. Tyto údaje byly porovnány s platnou českou legislativou a zároveň byl vyhodnocen podíl sledované farmy na tvorbě celkového hluku prostředí na daných místech příjmu.
Noise Pollution of the Urban Area Caused by a Dairy Farm
Keywords: Hluk; měření hluku; zvuk; farmy; stáje; živočišná výroba; skot; hlukoměry; Noise; noise measurement; sound; farm; cattle; animal husbandry; sound level meter