Laboratorní metody diagnostiky Clostridium difficile u hospitalizovaných pacientů v Nemocnici Tábor, a.s. - Čížek, Luboš (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce je věnována problematice bakteriální infekce způsobené Clostridium difficile. Tato infekce je významným medicínským a epidemiologickým problémem, zejména u hospitalizovaných pacientů ve zdravotnických zařízeních. Teoretická část této práce se věnuje popisu bakterie Clostridium difficile v souvislosti s jejím klinickým významem, příčinami výskytu, možnostmi laboratorních vyšetřovacích metod na průkaz její přítomnosti a jí produkovaných toxinů ve vzorcích. Shrnuje aktuální možnosti léčby způsobených onemocnění a prevence jejich vzniku. V praktické části jsou popsány laboratorní vyšetřovací postupy v současné době prováděné v Nemocnici Tábor, a.s. a jsou zde zpracována data z provedených vyšetření ve sledovaných obdobích. Všechna analyzovaná data popisují výsledky vyšetření u pacientů hospitalizovaných v táborské nemocnici. V praktické části práce jsou shrnuty a vyhodnoceny výsledky z provedených vyšetření. Je zaměřena na zodpovězení otázky týkající se dostatečnosti vyšetřovacího postupu a vlivu vybraných rizikových faktorů na četnost provedených vyšetření. Součástí je i důkaz, že výskyt klostridiové kolitidy vzniklé v souvislosti s nemocniční péčí v průběhu let roste. Dále jsou zde uvedeny případy dvou pacientů postižených onemocněním klostridiovou kolitidou způsobenou předchozí léčbou antibiotiky. V závěru práce je shrnut význam bakterie Clostridium difficile, odpovědi na stanovené otázky a zhodnocení možných zlepšení v dané oblasti s ohledem na zjištění, že u provedených vyšetření je vysoký počet negativních výsledků
Laboratory Methods of Clostridium difficile Diagnostics in Hospitalized Patients in Tábor Hospital, a.s.
Keywords: Clostridium difficile; Clostridioides difficile; kolitida; antibiotika; HAI; CDI; Clostridium difficile; Clostridioides difficile; colitis; antibiotics; HAI; CDI