Etické aspekty sociální práce s rizikovou mládeží zaměřené na deontologickou a utilitaristickou etiku - Jarošová, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná diplomová práce se zaměřuje na etické aspekty sociální práce s rizikovou mládeží, pohledem utilitaristické a deontologické etiky. Čtenář se seznamuje s propojením etiky v sociální práci, s rizikovým chováním mládeže a v neposlední řadě s teoretickým výkladem etických systémů. V práci je zvolen kvalitativní výzkum - metoda rozhovoru s několika sociálními pracovnicemi, které pracují s rizikovou mládeží. Na bázi výsledků diplomová práce analyzuje aplikovatelnost etických teorií do praxe s ohledem na specifika klientů, jejich míru využitelnosti, případně jaké další etické teorie korespondují v praxi s jednáním sociálního pracovníka.
Ethical aspects of social work with youth at risk based on deontological and utilitarian ethics
Keywords: riziková mládež; sociální práce; sociální pracovník; nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; utilitarismus; deontologie; kategorický imperativ; youth at risk; social work; social worker; low-threshold facilities for children and youth; utilitarianism; deontology; categorical imperative