Hodnocení efektivity reintrodukce lipana podhorního (Thymallus thymallus L.) do vybraných lokalit jihočeských toků - Kolařík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce je zpracování a zhodnocení údajů o vysazování a úlovcích lipana podhorního (Thymallus thymallus) ve vybraných revírech jihočeských řek na základě statistik JčÚS ČRS. Dalším cílem práce je vyhodnocení výsledků dosavadních snah o obnovu či posílení populací lipana v úsecích řek Blanice vodňanská pod ÚN Husinec a Vltava pod ÚN Lipno prostřednictvím vysazení násad. V obou lokalitách se lipan dříve hojně vyskytoval a docházelo zde i k jeho přirozenému výtěru. V posledních letech zde prakticky došlo k vymizení tohoto druhu a jeho výskyt je pouze ojedinělý.
Efficiency evaluation of European grayling (Thymallus thymallus L.) reintroduction to the selected areas of South Bohemian Rivers/ streams
Keywords: Reintrodukce; lipan podhorní; Thymallus thymallus; Vltava; Blanice vodňanská.; Reintroduction; European grayling; Thymallus thymallus; The Vltava river; The Blanice vodňanská river