Zavedení spektrofotometrického stanovení citrátů a oxalátů v moči do rutinního provozu klinické laboratoře - Fejt, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Stanovení hladiny citrátů a oxalátů v moči má velký význam při diagnostice a následném monitorování pacientů s urolitiázou. Údaje o koncentraci těchto látek v moči spolu s dalšími metabolickými vyšetřeními pomáhají určit pravděpodobnost recidivy urolitiázy. Současně pomáhají lékařům k nalezení vhodných režimových opatření pro pacienty s touto chorobou. Tato bakalářská práce se zabývá zavedením stanovení citrátů a oxalátů do rutinního provozu klinické laboratoře. V teoretické části je nejprve stručně popsána problematika urolitiázy, její rozdělení, etiopatogeneze, léčba a profylaxe. Důraz je kladen na úlohu citrátů a oxalátů. Dále jsou charakterizovány jednotlivé druhy močových konkrementů a možnosti jejich analýzy. Následuje přiblížení procesu verifikace měřicího postupu a s ní spojených výkonnostních parametrů. Jsou zde též vyjmenovány a popsány související analytické vlastnosti metod. V rámci popisu zaváděcího procesu je stručně vysvětleno nastavení parametrů v laboratorním a nemocničním informačním systému. V laboratoři ÚKBH FN Plzeň jsme pro stanovení koncentrace citrátů a oxalátů v moči zvolili enzymatické metody a automatický analyzátor Beckman Coulter AU480. Teoretická část bakalářské práce tedy pokračuje popisem spektrofotometrie a fungování použitého přístroje. Vyzkoušeli jsme reagencie od zahraničních výrobců INstruchemie (Holandsko) a LTA (Itálie). Následuje vysvětlení principů metod od výše uvedených výrobců, ve stručnosti jsou uvedeny další možné způsoby stanovení těchto analytů. Pro rutinní použití byly vybrány reagencie od firmy INstruchemie. Jelikož tento výrobce již své metody na spektrofotometrech firmy Beckman Coulter validoval, proběhla na ÚKBH pouze jejich verifikace. Praktická část této bakalářské práce se zabývá nejprve přípravou reagencií k analýze a pokračuje naprogramováním parametrů jednotlivých metod do analyzátoru. Hlavní náplní této práce je zevrubný popis provedení jednotlivých fází analýz, jež jsou vyžadovány verifikačním procesem. Po úspěšném dokončení všech měření a vyhodnocení jejich výsledků byly vypracovány příslušné verifikační protokoly a metody uvedeny do rutinního provozu laboratoře.
Introduction of spectrophotometric determination of citrates and oxalates in urine into routine clinical laboratory
Keywords: Citrát; oxalát; urolitiáza; spektrofotometrie; analytické vlastnosti metod; analyzátor Beckman Coulter AU480; enzymatické stanovení; verifikace; Citrate; oxalate; urolithiasis; spectrophotometry; analytical properties of methods; analyzer Beckman Coulter AU480; enzymatic determination; verification