Obtížný pacient v práci sestry - Zuzáková, Marie (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem bakalářské práce je ''Obtížný pacient v práci sestry''. Práce je rozdělena do 10 kapitol. Teoretické poznatky jsou uvedeny v kapitole ''současný stav''. Teoretická část je věnována obecnějším tématům jako je specifika práce sester vybraných oddělení, role sestry, profesionální vlastnosti sestry, ale pozornost je upřena především specifickým situacím na základě kterých může být pacient označen jako ''obtížný'', jsou to kapitoly popisující osobnost člověka ovlivňující roli pacienta, reakce pacientů na nemoc, agresivita, příčiny agresivního chování a další. Závěr je věnován psychické zátěži sester a syndromu vyhoření. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaká kriteria mají sestry při výběru a stanovení pořadí obtížného pacienta. Byly zvoleny dvě hypotézy: Pacienti jsou sestrami označováni za ''obtížné'' rozdílně, dle specifik oddělení. Význam na označení pacienta jako obtížného, mají nároky kladené na ošetřovatelskou péči. Výzkum byl proveden na vybraných odděleních: ARO, JIP, ONP, CHO Nemocnice České Budějivice a.s. Bylo rozdáno 140 dotazníků, 97 jich bylo vráceno. Návratnost činila 69%. Dotazník obsahoval 22 otázek, které měly poskytnout odpovědi na předpokládané domněnky (hypotézy). Cíl práce byl splněn a výzkumem bylo zjištěno, že nejčastěji zmíněným kritériem, které ovlivňuje hodnocení a pořadí ''obtížného'' pacienta je nespolupráce, neklid, intoxikace drogou a alkoholem. Pořadí ''obtížného'' pacienta sestry určily téměř schodně. Nejvíce obtížného označily sestry pacienta agresivního, dále neklidného a zmateného pacienta. První hypotéza nebyla potvrzena, protože sestry se při označení ''obtížného'' pacienta téměř shodovaly, bez ohledu na různá specifika oddělení. Druhá hypotéza byla potvzena, protože výzkumem zjištěno, že péče o ''obtížného'' pacienta má své nároky na personální obsazení ve směně a na vzdělání sestry. Doporučením pro praxi je dle poptávky respondentů především možnost zúčastnit se více seminářů a kurzů, zaměřených na dané téma.
A difficult patient in the care of a nurse
Keywords: obtížný; pacient; agrese; zmatenost; neklid; zdravotní; sestra; difficult; patient; aggression; confusion; unease; medical nurse