Bezpečnostní ochrana objektů Policie ČR před novodobými hrozbami - Riedlová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou bezpečnostní ochrany objektů Policie ČR před působením nových druhů bezpečnostních hrozeb a ohrožení. Specifikuje možnosti, metody, způsoby a prostředky bezpečnostní ochrany objektů s cílem co nejvíce eliminovat nebo alespoň snížit možnosti působení uvedených bezpečnostních hrozeb. V první části práce s názvem ''Legislativní podpora zajišťování bezpečnostní ochrany objektů'' poskytuje přehled nejdůležitějších právních předpisů. Rozebírá současný systém boje proti organizovanému zločinu a terorismu včetně orgánů, které byly k této činnosti vytvořeny. V další části s názvem ''Bezpečnostní ochrana objektů'', má nosný charakter bakalářské práce. Analyzuje bezpečnostní opatření k ochraně objektu včetně opatření k ochraně osob v objektu v případě vzniku mimořádných událostí a havárií, zabývá se obsahem havarijního plánu objektu. Specifikuje jednotlivé způsoby zabezpečení ochrany objektů - ochranu fyzickou ostrahou, stanovením režimových opatření a zabezpečením objektu technickými prostředky. Vysvětluje režimová opatření k zajištění základních činností při ochraně objektu, provádí rozčlenění technických prostředků a stanovuje způsoby jejich použití. Věnuje se vyhodnocení možných rizik na objektech z hlediska ohrožení předmětů chráněného zájmu, specifikuje tato rizika a ukazuje, které prvky ochrany je nutno používat u různých typů objektů podle jejich charakteru. Následující část je věnována analýze možnosti vzniku mimořádné události v důsledku použití nástražných výbušných systémů. Zde je upřesněna činnost při hrozbě použití výbušných látek, při nálezu podezřelého předmětu nebo nástražného výbušného systému v objektu a činnost po výbuchu v objektu nebo jeho nejbližším okolí. V poslední části práce je proveden rozbor činností, které je nutno realizovat v případě možného ohrožení objektů nebo v případě přímého ohrožení či napadení chráněných objektů. Opatření jsou rozčleněna do čtyř stupňů, podle závažnosti a reálnosti hrozby vzniku krizové situace. Výzkumná část obsahuje rozbor informací o stavu bezpečnostní ochrany objektů na okrese Prachatice provedený formou kvantitativního výzkumu.
Security protection of the Czech republic police structures from current threats
Keywords: Bezpečnostní ochrana objektu; fyzická ostraha objektu; havarijní plán objektu; nástražný výbušný systém; fyzická bezpečnost; režimová opatření; technické prostředky; security protection; legal regulations; organized crime; terrorism