Vytvoření a ověření revitalizačního programu pro seniory\\ - Holá, Markéta (Jihočeská univerzita, 2006)
V předložené práci ověřuji význam a realizovatelnost revitalizačního programu pomocí jógových cvičení, který je aplikován na seniorskou skupinu žen navštěvující organizaci Sokol. V teoretické části se zabývám problematikou seniorského věku a obtížemi s ním související. Teoretická část se vztahuje k pohybové aktivitě, dále k životosprávě, ale také k ženské problematice v období klimakteria. Praktická část práce předkládá obsahově zpracovaný intervenční program, skládající se z jógových cviků, který byl aplikován u třicetičlenné skupiny seniorek, ženy od padesáti do sedmdesáti šesti let, pocházející z Českých Budějovic a okolí. Intervenční program probíhal od 6. října 2005 do 5. ledna 2006 s vánoční čtrnáctidenní přestávkou. V tomto období se uskutečnilo 12 devadesát minut trvajících praktických lekcí, při kterých jsem cvičila se seniory jednoduchá jógová cvičení. Využila jsem prostorů tělocvičny Sokola v Českých Budějovicích. Před zahájením a po ukončení programu byly seniorky podrobeny testování pomocí postojových dotazníků, individuálně řízených rozhovorů a pozorování. V závěru práce jsou zdokumentovány výsledky, které byly získány porovnáním vyhodnocených výsledků z dotazníku, individuálně řízených rozhovorů a pozorování. Byly zjištěny pozitivní změny v postojích.\\
Creation and check revitalization programme for seniors\\
Keywords: Revitalizační program; jógové cviky; senioři; klimakterium; životospráva; intervenční program; zdraví seniorů .\\; Revitalising programme; yoga exercises; seniors; change of life; regimen; intervention programme; health of seniors.\\