Coming out - Rodiče, děti a homosexualita - Klírová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá procesem coming out z pohledu homosexuálů a rodičů. V teoretické části jsou popsány procesy a pojmy, které s coming outem přímo souvisí a popisují prožívání homosexuála i rodiče. V první části je vysvětleno co to je homosexualita, posléze se zaměřuji na proces coming out a následně na postoje společnosti. A to jak na postoje k homosexualitě pramenící z minulosti, tak dnešní postoje majoritní společnosti v ČR. S tím je spojen stručný popis a funkce organizací, které jsou hlavními aktéry v pomoci homosexuálů v ČR. Závěr teoretické části tvoří pojednání o rodině, jejích funkcích a postojů k homosexualitě jako takové Výzkumná část práce vychází z přímých rozhovorů s homosexuály a rodiči. Na základě popsaných procesů a pojmů v teoretické práci, byl veden rozhovor s oběmi stranami a výsledky ukazují, jak proces coming out prožívá každá skupina zvlášť. Výsledky jsou podloženy úryvky rozhovorů s respondenty. Cíl práce a hlavní body rozhovorů jsou uvedeny v přehledných tabulkách. Závěr práce tvoří diskuze nad výsledky a vyvození závěrů z výsledků celé práce.
Coming out - Parents, children and homosexuality
Keywords: Homosexualita; gay; lesba; coming out; rodina; legislativa spojená s homosexualitou; organizace spojené s homosexualitou; rodina; socializace; sebepojetí; Homosexuality; gay; lesbien; coming out; family; legislation connected with homosexuality; organisations related to homosexuality; socialization; selfinterpretation