Dodržování protiepidemického režimu ošetřovatelským personálem na neonatologickém oddělení - Ceaoiová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Na neonatologickém oddělení je protiepidemický režim z ošetřovatelského hlediska zaměřen především na blokádu možných cest přenosu infekce a zabránění vzniku nozokomiální nákazy u novorozence, který má během novorozeneckého období sníženou imunitu, a je tudíž zvýšeně vnímavý a ohrožený vznikem infekce. Jednotlivé složky protiepidemického režimu tvoří bariérový systém ošetřování novorozence, který je třeba z pozice ošetřovatelského personálu považovat za komplex opatření, tvořících jeden celek, a také je jako celek dodržovat, protože jedině za této podmínky poskytuje bariérový systém novorozenci během jeho pobytu na neonatologickém oddělení bezpečnou ochranu proti nozokomiální infekci. Bakalářská práce s názvem Dodržování protiepidemického režimu ošetřovatelským personálem na neonatologickém oddělení je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou rozepsány jednotlivé složky bariérového systému ošetřování, bránící přenosu infekce, se zaměřením na složky dezinfekce a sterilizace, hygiena a dezinfekce rukou a manipulace se zdravotnickým prádlem. Ve výzkumné části práce jsou zpracovány výsledky ošetřovatelského výzkumu. Výzkumné šetření bylo provedeno na základě kvalitativního výzkumu. Ke sběru dat byl použit nestandardizovaný rozhovor a zúčastněné, skryté pozorování. Výzkumným souborem bylo pět dětských sester a jedna porodní asistentka pracující na neonatologickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s.. V bakalářské práci byly stanoveny tři cíle a s nimi související výzkumné otázky. Prvním cílem bylo zjistit, zda ošetřovatelský personál zná a dodržuje dezinfekční a sterilizační opatření, druhým cílem bylo zjistit, zda ošetřovatelský personál zná a dodržuje standardní postupy pro mytí a dezinfekci rukou a třetím cílem bylo zjistit, zda ošetřovatelský personál zná a dodržuje správnou manipulaci se zdravotnickým prádlem. V souvislosti s prvním cílem byla stanovena výzkumná otázka jak zná a dodržuje ošetřovatelský personál dezinfekční a sterilizační opatření, v souvislosti s druhým cílem byla stanovena výzkumná otázka jak zná a dodržuje ošetřovatelský personál standardní postupy pro mytí a dezinfekci rukou a v souvislosti s třetím cílem byla stanovena výzkumná otázka jak zná a dodržuje ošetřovatelský personál manipulaci se zdravotnickým prádlem. Autorka se snažila zjistit, zda ošetřovatelský personál pracující na neonatologickém oddělení zná a dodržuje některé výkony z vybraných okruhů bariérového systému ošetřování, týkající se dezinfekce a sterilizace, mytí a dezinfekce rukou a manipulace se zdravotnickým prádlem. V závěru bakalářské práce bylo na základě poskytnutých rozhovorů a pozorování zjištěno, že ošetřovatelský personál, pracující na neonatologickém oddělení, zná a zároveň dodržuje zásady vybraných složek bariérového systému ošetřování novorozenců. Autorka se domnívá, že výsledky výzkumného šetření bakalářské práce by bylo možné použít jako informační materiál pro seminář, týkající se dodržování protiepidemického režimu, určený porodním asistentkám a dětským sestrám, pracujícím na neonatologických odděleních.
Observance of anti-epidemic measures by neonatal ward staff.
Keywords: ošetřovatelský personál; novorozenec; bariérová péče; protiepidemická opatření; nursing staff; newborn; barrier treatment; anti-epidemic measures