Italské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (mléčné výrobky). - Linhartová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na téma "Italské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (mléčné výrobky)". Práce je rozdělena do dvou částí. První část se zaměřuje na historii a typy evropských označení a pojednává o důvodech jejich zavedení. Druhá část vymezuje mléčné výrobky italské provenience na sýry vyrobené v severoitalských krajích. Sýry jsou rozděleny podle krajů, ve kterých se nachází jejich oblasti výroby. Každý kraj je stručně představen z hlediska jeho polohy, administrativního členění, historie a geografie. Poté následuje jednotlivý výčet sýrů s informacemi ohledně jeho typu, způsobu výroby, historii a údaje, kdy byl zapsán na seznam potravin s chráněným označením původu či jako zaručená tradiční specialita. Bakalářská práce obsahuje resumé v italštině.
Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication and Traditional Specialty Guaranteed labelled foodstuffs made in Italy (milk foodstuffs).
Keywords: Společná zemědělská politika; Systém označování kvality potravin v EU; chráněné označení původu; chráněné zeměpisné označení; zaručená tradiční specialita; mléčné výrobky; severoitalské kraje; italské sýry s chráněným označením původu; Common Agriculture Policy; EU quality labelling system; Protected Designation of Origin; Protected Geographical Indication; Traditional Speciality Guaranteed; milk foodstuffs; the regions of the northern Italy; the Italian cheeses with Protected Designation of Origin