Kvalita života rodin s mentálně postiženým dítětem - Irrová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá kvalitou života rodin s dítětem s Downovým syndromem. Je členěna na část teoretickou a praktickou. Cílem teoretické části je osvětlil pojmy jako je Downův syndrom, rodina s mentálně postiženým dítětem a kvalita života. V části Downovům syndrom jsou vysvětleny aspekty tohoto mentálního postižení. Na rodinu s mentálně postiženým dítětem je nahlíženo z hlediska jejího fungování. Kvalita života je nastíněna z hlediska vývoje tohoto pojmu, jejího měření a modelů. Praktická část obsahuje kvalitativní výzkum, který byl proveden se sedmi rodinami s dítětem s Downovým syndromem. Na konci praktické části jsou interpretovány výsledky a závěry tohoto výzkumu.
The quality of Life in Families with mentally handicaped children
Keywords: Downův syndrom; kvalita života; rodina s mentálně postiženým dítětem; Down syndrome; quality of life; family with mentally handicaped child