Historie československého volejbalu do roku 1945 - Liška, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce pojednává o historii volejbalu v období mezi světovými válkami v Československu. Volejbal vznikl zásluhou Williama George Morgana v USA roku 1895. Tato nová hra si rychle vydobyla popularitu a začala se šířit z USA do dalších zemí světa. Do Československa se volejbal dostal roku 1919, a to díky organizaci YMCA. Z předkládané práce se dozvíme, jak se volejbal v Československu šířil pomocí armádních kurzů a vysokoškolského sportu. O jeho šíření a zpopularizování se však rovněž značně zasloužili tehdejší významní tělovýchovní funkcionáři, a to např. Josef Amos Pipal, Josef František Machotka, J. W. Yonger, Bohučest Škarda, František Miloslav Marek či Lewis William Riess. Volejbal tak začala v meziválečném Československu pěstovat řada organizací, jakými byly YMCA, YWCA, ČOS, DTJ, RTJ či FPT. Nezanedbatelnou roli v rozvoji a šíření volejbalu sehrály v Československu také trampské osady. Popularita volejbalu v průběhu 20. a 30. let neustále rostla. Jeho vývoj nezastavila ani druhá světová válka, která ho pouze zpomalila a připravila o řadu skvělých hráčů.
The History of Czechoslovak volleyball till 1945
Keywords: volejbal; Československo; hráči; funkcionáři; YMCA; Sokol; volley-ball; The Czechoslovakia; players; officials; YMCA; Sokol