Možnost řízení skupiny savců v zoo prostřednictvím úpravy enrichmentových prvků a jejich využití v praxi - Drábová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tento experiment byl proveden ve dvou zoologických zahradách ? ZOO Praha a ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Sledovaným zvířatům byl předložen potravní enrichment v podobě hlavolamu s různými obtížnostmi. Řešení jednotlivých stupňů obtížnosti hlavolamů se porovnávalo s dominancí jedinců ve skupině, která byla zjišťována pomocí pozorování agrese mezi všemi zkoumanými nosály a hierarchie pořadí jejich nástupu k běžné potravě. Všechna data byla statisticky vyhodnocována. S pomocí získaných výsledků byla testována teorie ?index rovnováhy ve skupině?.
Possibility of control of mammals group in the zoo trough modification of enrichment elements and its use in practice
Keywords: Nosál červený (Nasua nasua); Environmentalní enrichment; potravní enrichment; dominace ve skupině; puzzle krmítko; index rovnováhy.; Ring-tailed coati (Nasua nasua); Environmetal enrichment; food enrichment; domination in the group; puzzle feeder; index of balance.