Porozumění náboženské formě řeči v náboženské výchově mládeže ve starším školním věku - Svitáková, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá chápáním metafor a symbolů u dětí strašího školního věku tj. období pubescence. Následně se věnuje pojetí metafor a symbolů v jednotlivých oblastech lidského života a myšlení. Jedná se o oblast estetiky konkrétně o výtvarné umění, drama, hudbu a literaturu. Dále se zabývá pojetím metafor a symbolů ve filosofii, sociologii, psychologii (především sociální a hlubinné psychologii), religionistice a biblistice. Praktiská část zhrnuje poznatky uvedené v odborné části a vyvozuje z nich důsledky pro náboženskou pedagogiku a didaktiku symbolu zaměřenou na straší školní vek. V závěru je nastíněno několik exemplárních výukových hodin náboženství, které korespondují s uvedenými odbornými a praktickými pedagogickými poznatky mající za cíl, napomáhat pubescentům rozkrývat svět metafor a symbolů nejen v náboženské oblasti.
The understanding of the religious form of speech in the religious education of the children of higher school age.
Keywords: metafora; symbol; náboženská forma řeči; náboženský výchova; didaktika symbolu; vývoj náboženského úsudku; pubescence.; metaphor; symbol; religious from of speech; religious education; didactics of symbol; development of religious judgement; adolescence