Charakteristika hnízdní populace potápky roháče (Podiceps cristatus) na vybrané rybniční soustavě - Ježková, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce byla charakteristika hnízdní populace potápky roháče na vybrané rybniční soustavě. Výzkum probíhal od 28. 3. 2011 - 14. 10. 2011 na Nadějské rybniční soustavě, konkrétně na rybnících Víra, Skutek, Láska, Naděje, Dobrá Vůle a Rod. Tato rybniční soustava 15 rybníků se nachází východně od vesnice Frahelž a je součástí CHKO Třeboňsko. Data byla získána pravidelným hladinovým sčítáním a aktivním hledáním hnízd a měřením jejich parametrů. Potápka roháč (Podiceps cristatus) preferovala v roce 2011 rybníky Víra, Skutek a Láska. Celkem bylo nalezeno 70 hnízd. Na rybníce Víra bylo změřeno celkem 36 hnízd, na rybníce Skutek 30 hnízd a na rybníku Láska 4 hnízda. V roce 2011 bylo 57% hnízd nalezeno v porostu orobince úzkolistého (Typha angustifolia) na rybnících Víra a Láska a 43% hnízd nalezeno v porostu orobince širokolistého (Typha latifolia). Na volné hladině byla nalezena pouze 2 hnízda. V roce 2011 bylo nalezeno celkem 232 vajec. Na rybníce Víra bylo nalezeno 112 vajec, na rybníce Skutek 105 vajec a na rybníce Láska 15 vajec. Parametry velikosti byly změřeny celkem u 182 vajec.
The characteristics of Great Crest Grebe (Podiceps cristatus) population in select pond system
Keywords: potápka roháč; Nadějská rybniční soustava; parametry hnízd a vajec; The Great Crested Grebe; the Naděje fishpond system; the parameters of nests and eggs