Domácí hemodialýza u nás a v zahraničí - Herciková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2019)
Vzhledem k tomu, že ledviny v těle zastávají mnoho významných funkcí, jedná se o velmi široký obor. Je to především všeobecně známá očišťovací metoda ledvin. Bakalářská práce se zabývá vlivem domácí hemodialýzy na pacienta v domácím prostředí u nás a v zahraničí. Je rozdělena na dvě části, na část teoretickou a empirickou. Teoretická část práce se zabývá samotnou náhradou funkcí ledvin, cévními přístupy, domácí hemodialýzou v domácím prostředí v České republice a ve Spolkové republice Německo, výhodami a nevýhodami HHD. Dále jsme se v této části zabývali způsoby hemodialýzy v domácím prostředí, potřebami k provedení a samotnou podporou pacienta a poskytovanými službami s HHD, dodávkou materiálu a přístrojem pro HHD. Cílem práce bylo zmapovat vliv domácí hemodialýzy na pacienta v domácím prostředí a rozpoznat, jaké změny v životě přinesla pacientovi a s jakými problémy se nejčastěji pacienti obracejí na aplikační specialistku. Výzkumný soubor tvořili pacienti z České republiky a jeden pacient ze Spolkové republiky Německo, u kterých probíhala nebo probíhá domácí hemodialyzační léčba. Výzkumná část byla zpracována pomocí kvalitativního šetření pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, jak samotný pacient nebo za pomoci rodinného příslušníka zvládá celou novou životní situaci a jaké změny mu přinesla domácí hemodialyzační léčba. Především to byl pocit svobody, lepší organizace rodinného, volného a pracovního času.
Domestic hemodialysis in our country and abroad
Keywords: edukace; domácí hemodialyzační léčba; pacient; aplikační specialistka; informovanost; education; domestichemodialysistreatment; patient; applicationspecialist; awarness