Absence otce ve výchově ve vztahu k sebepojetí a utváření rodové role dítěte - Hanušová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem nepřítomnosti otce a jejím vlivem na sebepojetí a utváření rodové role dítěte. Teoretická část se zaměřuje na shrnutí teoretických i praktických poznatků souvisejících s danou problematikou. Objasňuje se zde například situace spojená s rozpadem rodiny, specifika otcovství v oblasti vztahů se synem a dcerou a také možné důsledky absence otce v životě dítěte. Neméně stěžejní je pro práci osvětlení pojmu sebepojetí a sebehodnocení, stejně tak i vystižení problematiky genderu. Napříč teoretickou částí jsou uváděny některé dostupné studie, které s tématem práce přímo i nepřímo souvisejí. V praktické části je demonstrován možný dopad absence biologického otce na sebepojetí a genderovou roli časně dospělých jedinců. Podstatou empirické části je zjistit, zda je možno najít rozdíly v sebepojetí jedinců z úplných rodin a z rodin neúplných (popř. doplněných) či zda jsou mezi zmíněnými skupinami k nalezení rozdíly ve vnímání jejich genderové role. Tyto předpoklady byly za použití Rosenbergovy škály sebehodnocení a Personal Attributes Questionnaire zkoumány na vzorku dospělých jedinců z úplných rodin (n=101) a neúplných či doplněných rodin (n=48). Byly sestaveny čtyři hypotézy, z nichž ani jedna nemohla být v rámci výsledků podpořena. O možných příčinách a omezeních těchto závěrů se dále pojednává v diskuzi.
Absence of the father during raising a child within the relation to self-concept and creating the gender role of a child
Keywords: otcovství; absence otce; sebepojetí; genderová role; fatherhood; father absence; selfconcept; gender role