Standardizace postupů v hodnocení bolesti a ošetřovatelské péče u pacientů s bolestí v nemocničním zařízení - Pilnáčková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma této bakalářské práce zní ,,Standardizace postupů v hodnocení bolesti a ošetřovatelské péče u pacientů s bolestí v nemocničním zařízení''. Cílem bylo zjistit, zda sestry dodržují Standard ošetřovatelské péče u pacienta s bolestí. Výzkumné šetření bylo realizováno formou dotazníkové metody a auditního šetření v Nemocnici České Budějovice, a.s. Dotazník byl poskytnut sestrám chirurgických oborů a to v období od 26. ledna do 6. února 2009. Audit byl proveden na oddělení úrazové a plastické chirurgie 23. února 2009 a na ortopedickém oddělení 2. března 2009. Auditní šetření bylo hodnoceno podle Kontrolních kritérií k auditu Standardu ošetřovatelské péče č. 041 ,,Bolest''. Stanovili jsme 4 hypotézy. Hypotéza 1: Sestry chirurgických oborů nepoužívají u pacientů s bolestí hodnotící vizuální analogovou škálu, byla vyvrácena Hypotéza 2: Sestry nezapisují účinek léku do dokumentace po podání léku ovlivňujícího bolest, byla potvrzena. Hypotéza 3: Sestry chirurgických oborů používají k tišení bolesti aplikaci tepla a chladu, byla také potvrzena. Hypotéza 4: Sestry neznají strategii léčby bolesti dle WHO, byla vyvrácena. V souvislosti s těmito poznatky jsme navrhli nápravná opatření. Pro zlepšení stavu by mohly pomoci odborné přednášky na téma hodnocení bolesti, informování sester i lékařů o důležitosti hodnocení bolesti a využívání těchto poznatků. Častěji prováděné audity na Standard ošetřovatelské péče č. 041 ,,Bolest'' by mohl zkvalitnit plnění jeho stanovených požadavků. Vzhledem k nejnovějším poznatkům tvorby standardů a problematiky týkající se ošetřovaní osob trpící bolestí jsme vypracovali Standardní ošetřovatelský postup Ošetřovatelská péče o pacienta s bolestí. Ten společně s výsledky šetření, Kontrolními kritérii k auditu Ošetřovatelská péče o pacienta s bolestí a standardem metodou DySSSy (Dynamický systém sestavování standardů) bude nabídnut náměstkyni pro ošetřovatelskou péči Mgr. Jiřině Otáskové, MBA.
The Standardisation of Procedures in Pain and Nursing Care Assessment in Patients with Pain in Hospitals
Keywords: bolest; hodnocení; sestra; standard; audit; pain; evaluation; nurse; standard; audit