Spontánní hra dítěte s ADHD - Hronová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Teoretická část charakterizuje poruchu ADHD - samotný pojem ADHD, symptomy, příčiny vzniku, kritéria pro určení diagnózy. V dalším teoretickém oddíle je zpracována hra, její přínos pro rozvoj dětské osobnosti, zvláště pak spontánní hra, typická hra dětí předškolního věku, využití hry pro diagnostiku. Praktická část uvádí výzkum, jehož použitou metodou bylo pozorování. Sledováno bylo pět dětí předškolního věku s projevy poruchy ADHD, jejich způsob hry je zde více rozpracován. Záměrem bylo sledovat, zdali se porucha projevuje ve hře dětí a do jaké míry ji ovlivňuje. Závěrem jsou uvedeny možnosti, jež by mohly dopomoci k úspěšnější a nenásilné práci s těmito dětmi.
Play of a child with ADHD
Keywords: porucha ADHD (Attention Deficit Hyperaktivity Disorder); symptomy; porucha pozornosti; hyperaktivita; impulzivita; diagnostika; spontánní hra; a disorder ADHD (Attention Deficit Hyperaktivity Disorders); symptoms; attention disorder; hyperactivity; impetuosity; diagnostics; spontaneous play