Chovatelská a ekonomická analýza chovu skotu v zemědělském podniku - Lhotka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je ekonomické a chovatelské zhodnocení podniku s chovem skotu. Kvalifikace byla provedena v podniku VOD Jetřichovec, který chová holštýnský skot v období let 2012-2014. Data potřebná pro ekonomickou analýzu, (rozvaha, výkaz zisku a ztrát, cash flow), byla získána z účetnictví firmy, informace pro chovatelskou analýzu (reprodukce a mléčná užitkovost) se zpracovávala ze záznamů kontroly užitkovosti a zootechnické evidence. Statistické srovnání s průměrem České republiky bylo provedeno pomocí výsledků výběrového řízení Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Z výsledků užitkovosti a reprodukce v letech 2012 až 2014 vyplývá, že sledovaný chov dosahuje při srovnání s průměrem populace holštýnského skotu chované v České republice nadprůměrných hodnot. V reprodukci se používá čistokrevná plemenitba při uzavřeném obratu stáda. Hlavní reprodukční ukazatele, užitkovost a plemenné hodnoty býků v podniku jsou srovnatelné nebo lepší než průměr ČR. V produkci mléka, která patří v chovu dojnic k primárním ukazatelům, bylo zjištěno, že množství vyrobeného a prodaného mléka se v průměru pohybuje o 13% více než data šetření ÚZEI. Chov telat a jalovic je taktéž na vysoké úrovni, což dokazuje nízký úhyn a dobrý zdravotní stav. Velmi dobrých výsledků dosáhnul také výkrm býků, který je každý sledovaný rok, oproti šetření ÚZEI, rentabilní. Pro zlepšení ekonomické a chovatelské úrovně by bylo nutné dlouhodobě zvyšovat produkci, snižovat náklady, zaměřit se na zlepšení reprodukce skotu, prostřednictvím profesionálního přístupu a zaváděním inovativních technologií. Důležité je zlepšit přesnost a spolehlivost vnitropodnikové evidence.
Breeding and economic analysis of cattle on the farm
Keywords: chov skotu; ekonomika; ÚZEI; produkce mléka; náklady; stockbreeding; economy; milk production; meat production